Edellisessä kirjoituksessani kerroin Joki – Ån -teoksen puvustamisesta. Tämä postaus liittyy oleellisesti siihen, mutta kuten aiemminkin totesin, haluan puvustuksellani olevan myös ns. laajempaa yleissivistävää vaikutusta. Kuulostaa ehkä vähän kunnianhimoiselta, mutta ihan konkreettisesti tarkoitan sitä, ettei puvustuksen suunnittelu ja itse puvustus jäisi vain visuaaliselle tasolle vaan siitä jäisi hyödyllistä materiaalia myöhemmin muillekin.

Tämä kirjoitus kertoo siis kirjoneulelapasista. Kansallispukuihin ne liittyvät hieman epäsuorasti, sillä itselläni ei ole tiedossa, että mihinkään kansallispukuun suoranaisesti kuuluisi tietyt lapaset. Mutta tähän väliin pari lainausta Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut:

Kansallispuvut ovat kansanpukujen asiantuntijain suunnittelemien mallien mukaan nykykäyttöön valmistettuja uusintoja talonpoikaisväestön 1700- ja 1800-luvulla käyttämistä ja alueelle tyypillisistä kansanpukujen perinteisistä juhla-asuista. (Kaukonen 1985, 277)

Käsineet kuuluivat kansanpuvuissa huoliteltuun juhla-asuun. Koristeelliset käsineet olivat arvostettu juhlapuvun osa. Miehillä koristeelliset neulakintaat tai muut käsineet saattoivat riippua vyöllä. (Kaukonen 1985, 97)

Näin ollen on perusteltua, että kylmällä ilmalla kansallispuvun kanssa voisi käyttää kirjoneulelapasia. Toki muitakin vaihtoehtoja olisi, kuten esimerkiksi turkisrukkaset, neulekintaat tai pitsineulesormikkaat. Itseasiassa ihan hupaisana yksityiskohtana kerron, että Kaukosen kirjassa sivulla 103 on kuva Sortavalan pitäjästä löytyneistä puolisormikkaista, joista puuttuvat peukalon ja etusormen päät. Tekstissä kerrotaan, että niillä oli helppo käännellä virsikirjan lehtiä, mutta itselleni kieltämättä tuli mieleen nykyaikaset älylaitteet ja niitä varten kehitellyt sormikasmallit. 😀

Perinteiset mallit ovat yleensä kaksivärisiä ja niissä on geometrisia ruutu- ja ristikkokuviointeja. Malleista kiinnostuneille voisin suositella kahta kirjaa, vuodelta 1969 ”Kirjokintaista kauneimmat ja muita käsitöitä” (Mary Olki) sekä melko uutta Anna-Karoliina Tetrin teosta ”Perinteiset lapaset”. Omaan kansallispukuunsa lapaset voisi sovittaa esimerkiksi värimaailman tai mallin alkuperän mukaan. ET-lehdessä on julkaistu upea maakuntalapasten sarja, josta löytyy haastavampiakin malleja, kuten kirjovirkatut lapaset (http://www.etlehti.fi/avainsana/maakuntalapaset). Myös blogista ”Suomalaiset perinteet” löytyy lapas-vinkkejä: http://perinteet.blogspot.fi/

http://kotiliesi.fi/kasityot/anna-karoliina-tetri-perinteiset-lapaset/

20161024_104938

Löytyy mm. Turun kaupunginkirjastosta

 

kirjoneulereuna

EUROPEADE-tapahtumaan liittyen innostuin mainosmateriaalissa olleesta kuviosta (yllä), joka sopi lähes sellaisenaan kirjoneulelapasten kuvioinniksi. En kuitenkaan ole neulesuunnittelija enkä edes kummoinen kudinten heiluttelija (saati kirjoneule-ekspertti!), joten puuha oli hieman haasteellinen. Joku muu hoitaisi asian varmaan paremmin, mutta menköön nyt tällaisella versiolla. Tässä siis tuon pohjalta kehitetty lapasmalli:

europeade_lapaset_ohjeet

Se on vapaasti käytettävissä! Pieneksi avuksi kuvion sijoitteluun tein nämä piirrokset, joten toivottavasti niistä on lisäapua puuhaan (klikkaa niin saat suuremman):

Jos mallien kanssa ilmenee ongelmia tai haluat saada apua erikokoisiin lapasiin niin otathan yhteyttä! Itselleni tein nuo naisten lapaset tosi pienillä puikoilla, ehkä tulisi siistimmät isommilla. Niissä lapasissa tein turkoosit osat silmukoita jäljentämällä (kutoessa ne kohdat siis valkoisella). Meidän pikkuapinan lapasissa silmukoiden jäljentämisen sijaan kiersin väriä kaipaavan silmukan turkoosilla langalla kaksi kertaa (kts. kuva) ja tykkään siitä jäljestä itse enemmän.

Laittakaa puikot kilisemään ja Europeade-mainostus käyntiin!

JOKI – ÅN -TEOKSEEN LIITTYEN

Talvi I -osioon toivoisin jokaiselle tanssijalle kirjoneulelapasia. Voit valita mallin lähteitä avuksi käyttäen, tehdä Europeade-lapaset tai käyttää jo olemassa olevia lapasia, kunhan ne sopivat kansallispukujen tyyliin. Ei siis mitään pinkkejä hellokittyjä kiitos. 🙂 Heinäkuun helteiden iskiessä emme ehkä voi käyttää lapasia käsissä, mutta varaudutaan siinä tapauksessa kiinnittämään ne vyöhön tms.

Lähteet:

Kaukonen, Toini-Inkeri, 1985, Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut, WSOY, Porvoo
Sirelius, Uuno Taavi, 1915/1990 (2. painos), Suomen kansallispukujen historia, Helsinki
Blogi: Suomalaiset perinteet, http://perinteet.blogspot.fi/
ET-lehti, Maakuntalapaset, http://www.etlehti.fi/avainsana/maakuntalapaset
Olki, Mary, 1969, Kirjokintaista kauneimmat ja muita neuletöitä, WSOY
Tetri, Anna-Karoliina, 2014, Perinteiset lapaset, Moreeni