Europeade lähestyy sellaista vauhtia, että on pakko itsekin laittaa vähän vauhtia tähän kirjoitustyöhön. Kirjovirkattujen myssyjen taustaa esittelen osassa 1 ja tässä sitten tulee ideoita oman Europeade-tyylin täydentämiseen sekä Joki – Ån -teoksen puvustukseen.

Eipä tainnut Europeade 2017 visuaalisen ilmeen tehnyt mainostoimisto tietää, millaisen ideapankin tarjosi! Europeade-lapasiin hyödynnettiin jo julisteen yläreunaa (ei kuvassa), mutta virkattun lakin kuvioihin ideat löytyvätkin alareunasta.

https://www.turku.fi (Viitattu 13.12.2016)

Verrattuna ”Säkylätsän” kuvioihin nämä kuviot ovat ihan lasten leikkiä. Suurin osa on vain raitoja, joten kirjovirkkausta ei ole pakko opetella. Raitojen värejä on todella paljon ja niistä voi valita omaa silmää miellyttävän kokonaisuuden. Valkoinen, punainen ja turkoosi ovat visuaalisen ilmeen ”kulmakivet”, joten niitä käyttämällä saa tunnistettavan Europeade-kokonaisuuden.

Lakki aloitetaan siis virkkaamalla 8 kiinteää silmukkaa lankalenkkiin. Sen jälkeen vaihdetaan kerrosta tekemällä piilosilmukka ensimmäiseen kiinteään silmukkaan, sen jälkeen kaksi ketjusilmukkaa, jotka korvaavat 2. rivin ensimmäisen kiinteän silmukan. 2. rivillä jokaiseen alemman rivin silmukkaan virkataan 2 kiinteää silmukkaa eli riville tulee 16 silmukkaa. 3. rivillä joka toiseen silmukkaan tehdään lisäys jolloin riville saadaan 24 silmukkaa. 4. rivillä joka kolmanteen silmukkaan lisäys –> 32 silmukkaa. Samaan tyyliin jatketaan jutusta löytyvän kaavion mukaan. Lisäyskohtaa kannattaa vaihdella, jotta virkkauksesta tulee pyöreä eikä 8-kulmio. Väriä vaihtaessa lankojen päät voi virkata mukaan työhön, jotta lopuksi ei jää pääteltävää.

europeade-virkattu-myssy-aloitus

 

Jos hipsteri-hatulle ei ole käyttöä tai voimat ehtyvät ennen loppua voi tekeleestä tehdä kaikkien koululaistöiden ja äitienpäivälahjojen kuninkaan, pannulapun! Tällainen pannulappu voisi olla kyllä ihan oiva myyntituote Europeade-viikolle, joten koukku heilumaan vaan.

europeade-virkattu-myssy-paallinen

 

Virkkausteknisesti olen tässä ottanut edellisen kerroksen silmukasta sekä etu- että takareunan. Jos tutustut edellisessä osassa esiteltyihin kirjovirkkaustekniikoihin, huomaat että niissä yleensä otetaan edellisen kerroksen silmukasta vain takareuna. Visuaalisen erilaisuutensa lisäksi tässä tekniikassa on se hyvä puoli, että kun myssyn kääntää nurin, siitä saa vaikka mukavan sisustuskorin lapsen leluille. Tee kapeampi pyörylä ja korkeampi ulkoreuna ja saat kynäpurkin. 😉

europeade-virkattu-myssy-korina

 

Tässä vielä vähän kuvia valmiista lakista ja tupsusta.

 

Tästä voit napata ideoita oman lakkisi väritykseen.

https://www.turku.fi (Viitattu 13.12.2016)

Hauskintahan tässä on, että lapsi voi suunnitella lakkinsa vaikka itse. Lakki soveltuu myös koulukäsityöksi (huom huom opettajat) ja siinäkin on hyvä muistaa pannulappumahdollisuus. Oheista suunnittelukaaviota saa käyttää! Otathan huomioon, että ohjeessa mainitut päänympärykset ovat täysin viittellisiä ja riippuvat langan (7-veljestä) ja koukun (2,5) paksuudesta sekä tekijän käsialasta. Voit verrata omaa käsialaasi silmukkatiheyteen, joka mallimyssyssä on 10 cm x 10 cm = 26 silmukkaa x 28 kerrosta.

europeade-lakki-tyokaavio

 

Iloista virkkausintoa! Käytän myös tilaisuuden hyväksi toivottamalla jouluterveiset tällä hienolla promo-kuvalla:

img_6825

JOKI – ÅN -TEOKSEEN LIITTYEN

Talvi I -osioon toivoisin jokaiselle tanssijalle päähinettä. Tyttöjen osuus tulee myöhemmin ja tämä koskee poikia sekä nuoria miehiä. Vaihtoehtona on tehdä itse tai ilmoittaa tarpeensa minulle. Kaikki kansallispukuihin hyväksytyt päähineet käyvät, lapsilla se ensisijaisesti tarkoittaa patalakkia, virkattuja tai neulottuja pipoja. Jos lapsen omaan (tai lainattuun) pukuun ei suoraan kuulu mitään päähinettä, suosittelisin puvun väreihin sopivaa patalakkia tai yksiväristä pipoa. Poika ei kuitenkaan tarvitse esitykseen täydellistä kansallispukua vaan sopivan paidan sekä housut (mielellään pussihousut) ja liivin sijasta pojalle sopii henkselit (ohje tulee myöhemmin). Tällaisen kansanpuvun kanssa voi yhdistää haluamansa päähineen, myös ”Säkylätsän” tai Europeade-myssyn.