Esittelin kirjovirkatun myssyn esikuvien kanssa vähän patalakkia, joka Kaukosen ”Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut” -kirjan mukaan oli koltti-ikäisten poikien päähine (Kaukonen 1985, 259-262). Esimerkiksi Hämeen ja Säkylän kansallispukuihin kuuluva patalakki on kiilamaisista paloista ommeltu lakki, jonka saumat peitettiin nyörein tai nauhoin.

Alunperin mun ei ollut tarkoitus ommella yhtään patalakkia, mutta koska sen kaavoituksessa sai käyttää geometriaa ja trigonometriaa niin olihan mun pakko. Lisäksi, kuten ehkä tiedättekin, kotona kasvaa tuleva supertanssijapoika, joten poikien pukeminen on mulle henkilökohtaisesti tärkeää.

Eikä siinä, ihan mukavalta asusteelta patalakki näyttää tytölläkin, sillee #tuunaamunperinne-hengessä!

20170110_130836

Tämän kirjoituksen yhteydessä on hyvä vähän sivuta aihetta pojat ja kansantanssi muutenkin, sillä itselläni liittyy aiheeseen vähän katkeruutta. Nuorena tyttönä tunsin suurta epäreiluutta, että tikkuristi oli ”poikien juttu” ja että poikien karjalainen karkelo on niin paljon hienompi! Ripaskasta puhumattakaan!

Mutta terapiasessiot sikseen ja aiheeseen.

Materiaaliksi tarvitset palasen puuvillakangasta (esim. tyynyliina riittää mainiosti kahteen lakkiin) sekä noin 2 m vinonauhaa.

Korostan vielä tässä kohtaa, että tämä patalakin malli on täysin itseni piirtämä ja perustuu vain silmänmääräisiin kirjojen kuvista tehtyihin arvioihin. Mallia saa hyödyntää kansallispukukäyttöön (”omalla vastuulla” 😉 ), mutta ensisijaisesti se on suunniteltu lasten ryhmien puvustukseen. Mallimyssy on ommeltu ihan rehellisesti ompelukoneella, ompelemalla nauhat saumojen päälle käsin saa jäljestä ”aidompaa”.

Tulosta kaava, katso ettei se ole pienentynyt tulostuksessa. Jos tarvitset isomman lakin, saat 2 cm lisää ympärykseen lisäämällä kaavan toiseen sivuun 5 mm. Lisää leikatessa saumavarat.

Ompele kaksi palasta yhteen nurjat puolet vastakkain, jotta saumat jäävät ulkopuolelle. Silitä saumat auki. Silityksessä on hyvä käyttää apuna pehmeää palloa tai kangasmyttyä. Ompele vinonauha sauman päälle. Ompele yksi pala lisää, silitä ja ompele vinonauha. Toista alusta niin että sinulla on kaksi lakin puolikasta. Ompele viimeinen sauma ja peitä vinonauhalla.

Käännä lakin reuna sisäpuolelle taitemerkistä (2 cm + saumavara), käännä reunan saumavara taitteen sisälle ja ompele reuna. Ompele oikealle puolelle vinonauhakaitale niin, että kaitale on 1 cm päässä reunasta ja reunan tikkaus peittyy. Silitä, valmis!

Lakki on nopea ja melko helppo valmistaa, vaikka vinonauhan ompelu voi olla kinkkistä. Omia väriyhdistelmiä on kiva keksiä, miten olisi punaista ja turkoosia Europeade-hengessä?

Kysythän apua, jos et näillä ohjeilla pärjää!

Toinen lakkimalli ei perustu kansallispukumaailmaan, mutta on tosi suosittu, kun kansanomaista pukeutumista kuvataan. Rahwaan puku tietää kertoa, että ”Pehmeiden lippalakkien muoto palautuu 1500-luvulla käytettyyn barettiin, johon lisättiin sotaväen kypärästä lippa.” Osassa Suomea lippalakki oli erityisesti nuorten miesten päähine. ”Närpiön pojat käänsivät tansseissa lipan taaksepäin, jottei se satuttaisi tanssitettavia tyttöjä.” (Lehtinen, Sihvo, 2005, 213-215)

Lätsän päällinen tai pesä voidaan valmistaa monella tavalla. Esimerkiksi nämä Nuttu-Liinan ”Eemeli-lakit” on valmistettu patalakin tavoin kiilamaisista paloista. Jos kansantanssin puvustamista yleensäkin miettii, niin nämä lakit sopivat hyvin tyyliin, joten suosittelen! http://www.nuttu-liina.net/hatut

Multa itseltäni sattui löytymään vähän erimallinen lakki, jossa päällinen on valmistettu pyöreästä palasta. Tämä ”koppalakki”-malli on myös oikein hyvä lakki pojalle, siispä piirsin siihen kaavat.

Kuvissa näet myös puvustusohjeissa mainittavan ”vaarinpaidan”.

Tämä lätsä on ompeluteknisesti jo vähän haasteellinen, muttei mahdoton. En kirjoita siitä nyt mitään yksityiskohtaisia ohjeita, mutta kaavat ja kuvat tarjoan, olkaa hyvät!

JOKI – ÅN -TEOKSEEN LIITTYEN

Talvi I -osioon toivoisin jokaiselle tanssijalle päähinettä. Tyttöjen osuus tulee myöhemmin ja tämä koskee poikia sekä nuoria miehiä. Tämän artikkelin lätsä koskee erityisesti Kevät-osion nuoria miehiä, sekä mahdollisesti Syksy-osiossa tanssivia miehiä, joilla ei ole kansallispuvun hattua.

Vaihtoehtona on tehdä itse tai ilmoittaa tarpeensa minulle.